home               historie                (ver)bouw               gebruik                kerklaan                uit de oude doos                contact  

 

Historie van Kerklaan 5

Uit kaartmateriaal uit de jaren rond 1921 is op te maken dat het perceel Kerklaan 5 (tot 1938 wijk- en straataanduiding Ab 41) in die tijd afgesplitst is van nummer 3 (tot 1938 Ab 42). Op nummer 3 stond een woning. Rond 1938 woonde op nummer 3 de Wed. J. Terpstra volgens het overzicht van huisnummering van de gemeente Ermelo uit dat jaar.

Op de kaart uit 1921 is te zien dat een pijpenlade van ca. 4 meter breed en ca. 26 meter lang is gebouwd. Wie de bouwvergunning aanvroeg en wat de functie van het gebouw in de eerste jaren was is nog niet achterhaald.


Op 14 oktober 1935 wordt volgens een eigendomsbewijs de heer Jacobus Buskop, gehuwd met mevrouw Elisabeth Tofield eigenaar van het fabrieksgebouwtje aan de Kerklaan 5. Op dat moment huurde hij het pand waarschijnlijk voor zijn puddingfabriek. De bedrijfsnaam is ELVA, NV Ned. fabr. van voedingsproducten (Een Lekker Veluws Artikel, in de volksmond werd het Ermelose Luitjes Vreten Alles). Het stond in het handelsregister Harderwijk ingeschreven van 1921 tot 1936. Daarna wordt het pand gebruikt als distributieruimte voor de ATO.  De NV Algemeene Transport Onderneming (ATO) was een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen, actief in het streekvervoer per autobus en voorloper van Van Gend & Loos. Beheerder was J. Buskop en later J. Boer.


De chauffeur die bij het autootje staat, is Willem van Beek, die toen in dienst was van de ATO

Op 31 maart 1942 werd de heer Leendert Verhulst, koopman, wonende Stationsstraat 35 Ermelo eigenaar voor vierduizend gulden. Het pand werd op dat moment verhuurd voor 200 gulden per jaar aan de N.V. Exploitatie Onderneming van Gend & Loos te Utrecht. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was er een gaarkeuken gevestigd en vanaf 1945 een vulpennenfabriekje van de heer Barend Aarts, chauffeur in dienst van Veldwijk.

Na enkele jaren van leegstand koopt de heer A. van der Velde op 19 november 1956 het fabriekspand met erf en grond, groot 5.20 aren van mevrouw Cornelia Antonia Blanken, weduwe van de heer Leendert Verhulst, overleden te Ermelo op 27 juli 1956.

Van der Velde was in 1949 al met een borstel- en kwastenhandel begonnen in Ermelo aan de Horsterweg 129 onder de naam 'Borstel- en kwastenhandel De Witte Heide'. Het Ministerie van Economische Zaken verleende op 6 september 1949 een vergunning tot het vestigen van een inrichting, bestemd of mede bestemd voor de uitoefening van een borstel- en kwastenmakerij annex kleinhandel in borstel en kwasten. Van der Velde ging in de periode 1955-1958 samen met chauffeur de heer W. Kok en later de heer Dick Lozenoord met een auto vol borstelwaren bedrijven langs en ‘de boer’ op. Hiervoor was in 1955 een Opel Blitz gekocht bij de firma Heersmink in Harderwijk.

Het pand aan de Kerklaan 5 ondergaat een grondige verbouwing en uitbreiding tot een woon-/winkelpand, op 11 juli 1957 wordt hiervoor de bouwvergunning afgegeven. Op 11 juli 1957 besluiten burgemeester en wethouders - in het belang der volkshuisvesting - ter verbreding van de Kerklaan, gratis en vrij op naam van de gemeente, te aanvaarden van A. van der Velde ongeveer 27 m2 grond. Op 1 augustus 1957 volgt de bouwvergunning voor het bouwen van een garage. De heer en mevrouw Van der Velde openen in oktober 1957 hun winkel in borstelwaren, huishoudelijke en luxe artikelen onder de naam 'Borstel- en kwastenhandel De Witte Heide', enkele jaren later wordt de naam 'Geschenkenhuis De Witte Heide'.

Door de jaren heen volgden diverse uitbreidingen en verbouwingen. Op 10 augustus 1961 werd de bouwvergunning verkregen voor de bouw van een magazijn achter de winkel. Op 9 juni 1966 volgde de vergunning voor het uitbreiden van een pakhuis. Op 16 december 1968 werd bij de gemeente het plan ingediend voor het wijzigen van de voorzijde van het winkelpand. De vergunning hiervoor werd op 9 januari 1969 afgegeven, waarna Aannemersbedrijf W. Kamphorst de uitvoering verzorgde, hierbij werd ook het interieur van de winkel gewijzigd. De heropening volgde op vrijdag 11 april 1969.

In 1977 volgde een uitbreiding van het woongedeelte boven het achterdeel van de winkel, in dat jaar werd ook het 20-jarig bestaan van De Witte Heide'' gevierd.

Op 1 november 1982 startte de opheffingsuitverkoop waarna op 31 januari 1983 de winkel haar deuren sloot. Het pand werd daarna verhuurd aan verschillende ondernemers.

14 oktober 1983 opende Videocentrum Ermelo van mevrouw J.C.D. van der Graaf in het voorste deel van het winkelgedeelte, Kerklaan 5a. Het achterdeel, Kerklaan 5b werd in gebruik genomen door Antiekhandel Klaas en Riet van Koerten. Later werd het gehele pand gebruikt door de antiekhandel.

Na een brand op Kerklaan 15, waar de Dierenshop van de fa. Huisman was gevestigd, opende op 4 juli 1988 de Dierenshop op Kerklaan 5a.

In1993 nam Leo Steijn er zijn tweewielerbedrijf in gebruik, door het toenemende assortiment nieuwe en tweedehands fietsen en een noodzakelijke uitbreiding van de werkplaats verhuisde het tweewielerbedrijf later naar de Putterweg 15.

Van leegstand van het pand was geen sprake want de Kreashop van Clasien en Henny Schoonheim verhuisde vanuit de Stationsstraat. Zij openden hun nieuwe pand op zaterdag 30 maart 1996. De Kreashop ontwikkelde zich enorm, naast de verkoop van een groot assortiment materialen werden er ook cursussen en workshops gegeven. Daarnaast heeft ook Riet Steijn de eerste jaren in een deel van het pand haar brei- en naaiatelier gehad.

Zaterdag 29 november 2008 opende ElectroCentrum De Smalle Beurs van Jan van Valkenburg.

1 november 2010 kwam het pand leeg, in 2011 is een verbouwing gestart waarmee het pand op de begane grond multifunctionele ruimtes kreeg, naast de winkel aan de voorzijde en de woning op de verdieping.

Na de verbouwing opende op 5 mei 2012 Bea Westerhoff ‘CreabyBea’ in het winkelgedeelte, een hobbywinkel, gespecialiseerd in sieraden en benodigdheden om zelf sieraden te maken. Maar ook kon men terecht voor hobbystofjes, lintjes, 3D- en scrapartikelen. Verder bood zij leuke en originele doe-het-zelf pakketjes voor kinderverjaardagen aan.

Na een aantal jaar was de ruimte aan de Kerklaan te klein. ‘CreabyBea’ opende op 23 mei 2015 een nieuwe winkel aan de Stationsstraat, waar zij het winkeloppervlak ruim kon verdubbelen.

Tijdens de herinrichtingswerkzaamheden van de Stationsstraat (15 september 2015 – 15 juni 2016) gebruikte aannemer BastiaanInfra de winkelruimte als kantoor en informatiepunt voor ondernemers en bewoners.

 

 

 meer afbeeldingen uit de historie van Kerklaan 5