home               historie                (ver)bouw               gebruik                kerklaan                uit de oude doos                contact  

 

 

De openingstoespraak van Nelleke

 

 

Beste gasten,

van harte welkom.

 

Speciaal welkom aan moeders, we zijn heel blij dat je erbij kunt zijn. Ook degenen die van ver zijn gekomen vandaag: Petra en Jules uit Roosendaal en tante Leni uit Ouddorp: vandaag de meest verre kilometers afgelegd om hier bij onze dag aanwezig te zijn. Dank je.

Vanmorgen hebben we de ingebruikname gevierd van de NMP-ruimte in zaal ELVA, vervolgens de Open Dag. Nu sluiten we af met de officiële opening van het pand De Witte Heide.

De Witte Heide is gebouwd in 1921 als fabriekje voor Elva puddingpoeder. Vervolgens heeft de ATO erin gezeten, het is gaarkeuken geweest in de oorlog, daarna een vulpennenfabriekje en in 1956 kochten Bram en Janny van der Velde het fabriekspand. Ze knapten het op, lieten er een woonhuis op zetten en zetten de borstel- en kwastenhandel voort, die pa Van der Velde al eerder in Ermelo was begonnen. Al snel veranderde dat in een winkel met huishoudelijke artikelen, nu zouden we zeggen een soort Blokker.

Het gezin groeide: Peter werd geboren en ook de zaak liep voorspoedig. Een magazijn kwam erbij, later nog een verbouwing en nog een. Winkelmeisjes hielpen mee. Veel Ermeloërs hebben hun theepot, BK-pan, afwasteil, mattenklopper, knijpers, tassen en speelgoed hier gekocht.

In 1983 gingen pa en ma met pensioen. Ze bleven boven wonen en beneden kwamen en gingen diverse ondernemers: een videotheek, antiekzaak, dierenbenodigdheden, fietsenzaak, naaistudio, creativiteitswinkel . Pa overleed in 1996, ma in 2001. De huur werd voorgezet, boven nieuwe buren en beneden later een witgoedzaak.

Eind 2010 kwam het pand leeg. Wat zullen we ermee doen? We hebben het ons afgevraagd. Slopen? Verkopen? Ja maar, en dan? We hadden zelf ook behoefte aan meer ruimte vanwege de groeiende verzameling van Peter. En ondertussen was ook het NMP dakloos geraakt. Ook gunnen we verenigingen en non-profit organisaties onderdak voor bijeenkomsten, vergaderingen en workshops. We vonden een leuke, aardige huurder voor het voorste deel van het pand.

We hakten de knoop door en besloten te gaan verbouwen en renoveren. De broer van Gert, bouwkundig ontwerpbureau Henk Schuurman werd geraadpleegd en al snel volgde een eerste bouwoverleg. Daar liepen de mannen rond met keurende blikken. Tik, tik met de duimstok. Papiertjes invullend en telkens rondkijkend kwam het snel rond: ze durfden de klus wel te klaren. Uitgangspunt werd: vanuit het oude fabriekspand en de oude garage een gebouw met verbeterde isolatie en klimaatbeheersing, brandveilig, met behoud van zoveel mogelijk historische elementen.

Henk heeft de tekening diverse keren aangepast. Eerst wilden we de toiletten daar en een keukenblokje daar. Gelukkig konden we het omdraaien, beter voor de riolering en veel meer ruimte in de keuken. VAC Ermelo had ook nog handige adviezen. Vriendin Anneke zag mogelijkheden en stookte ons enthousiasme verder op.

Nadat alles goed op tekening stond ging aannemersbedrijf gebroeders van den Top aan de slag. Zij kenden het pand nog van vroeger. Reinder kwam erachter dat hij zijn vader nog geholpen heeft met de houten aanbouw van het woonhuis hierboven eind jaren 70. Hij vond toen het buurmeisje de moeite waard. Henk van Ramshorst komt ook al veel langer voor timmerklussen bij de familie. Hij heeft nu de spijkers er weer uitgehaald die hij er 25 jaar geleden in heeft geslagen. Ze kennen het pand technisch gezien beter dan wij.

Van der Top regelde de andere vakmensen: de stukadoors, Ron Plafond, de tegelzetter, de betonvloerstorter enzovoorts. Ze werken nauw samen met installatiebedrijf Doppenberg en Florijn, ook uit Putten. Ook daar hadden we al goede ervaringen mee.

In het dagelijks woordgebruik werd het dus al heel snel: Top en Dop. Zijn Dop en Top er al? Heeft Dop gebeld? Top is geweest!

Gert, Hans en Gerard hielpen mee met de sloop. Peter nam een of twee dagen in de week vrij om mee te kijken en knopen door te hakken. Want al heb je nog zo’n goede tekening: het blijft een oud pand met verrassingen: wat komt er tevoorschijn als je gaat slopen en hoe gaan we het vervolgens oplossen? We gingen aan de slag met de oude spullen die in de opslag stonden. Geschiedenis van 50 jaar of langer geleden hebben we door onze handen laten gaan.

Bovenbuurvrouw Yvonne heeft wat overlast moeten verduren maar net voor de kerst had zij een nieuwe badkamer. Die hadden we met de keuken uitgezocht bij Filippo. In mei kon het winkelgedeelte CreabyBea worden geopend.

En toen kwam het leuke werk van inrichten: kleuren uitzoeken, een sfeer bepalen, ruimtes indelen. Uitgangspunt: onderhoudsarm en zo ‘groen’ als mogelijk is.

Leon Jurg van Cobalt adviseerde over de aanschaf van zonnepanelen en een pelletkachel. Het schilderwerk was in handen van Van Buuren, vloerbedekking en luxaflex van Jaap Dijks, kantoorinrichting van de Woonstudio hier tegenover. De lampen vonden we in Leiden en het meubilair in Barneveld. Richard van de Poll van Accent regelde al het drukwerk op trespa, foam, papier, pennen en stickers. De verzekeringszaken zijn doorgenomen met Ron Hoogendijk en de financiële zaken met mevrouw Onderweegs. Hans zorgde voor een leuke aantrekkelijke website die steeds razendsnel wordt bijgewerkt. Janneke en Joke en met name Gert hebben heel hard met ons meegewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten.

We hebben heel veel adviezen gekregen, maar uiteindelijk zelf keuzes gemaakt en knopen doorgehakt. De oorspronkelijke plannen zijn regelmatig bijgesteld en gelukkig zijn alle betrokken bouwers en inrichters hier goed mee omgegaan. We hebben een moderne vergaderkamer en een ruimte voor creatief gebruik met minimuseumpje. Peter heeft zijn kantoor en werkruimte en het NMP heeft hier nu zijn vaste onderkomen.

Dit is het nu geworden. De laatste dagen hebben we veel aandacht gekregen in de kranten. Voor veel Ermeloërs is dit een pand met geschiedenis en klinkt er waardering dat we de zaak zo hebben aangepakt. Voor ons was het belangrijk om het gedachtegoed van pa en ma voort te zetten: aandacht voor de natuur en de historie, delen wat je hebt met anderen.

Peter en ik waarderen het enorm dat jullie er zijn en we willen nu over gaan tot de openingshandeling. En wat past dan beter bij een vakbekwaam hovenier dan dit? Het planten van witte heide als teken van geluk voor gever en ontvanger.

De Witte Heide als multifunctioneel centrum is hierbij geopend.

8 september 2012

Peter en Nelleke